PPC или реклама в социалните мрежи – Кое е по-добро за вашия бизнес

Съдържание

Сподели Поста

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Дигиталният маркетинг продължава да се развива за това е важно да изберете правилната платформа за рекламиране за вашия бизнес. Има много различни опции, но PPC (Pay-Per-Click) и рекламите в социалните мрежи са две от най-популярните. Трудната задача е да разберете коя от двете опции е по-подходяща за вашия бизнес. 

В този блог пост ще ги сравним и ще разгледаме техните предимства и недостатъци. Ще разгледаме case studies и анализи, които ще ви помогнат да вземете информирано решение. 

Ad Spend се отнасят до сумата пари, които бизнесът инвестира в рекламни кампании. Изборът на правилната рекламна платформа може да окаже значително влияние върху успеха на вашата рекламна кампания. Например, ако сте бизнес, който иска да се насочи към по-млада демографска група, рекламата в социалните мрежи може да е правилният начин. Въпреки това, ако се насочвате към хора, които търсят по конкретни ключови думи, PPC рекламата може да бъде по-ефективна.

В тази статия ще обсъдим предимствата и недостатъците на PPC и рекламата в социалните мрежи, факторите, влияещи върху техния успех и разликите между тях.

PPC или реклама в социалните мрежи

PPC реклами

PPC рекламите са форма на рекламиране, при която бизнесите плащат, когато някой цъкне върху тяхната реклама. При всеки клик те трябва да плащат малка сума. Най-популярната платформа за PPC реклами е Google Ads. При нея можете да наддавате за специални ключови думи свързани с вашия бизнес. 

Предимствата на PPC рекламите

 • Незабавни резултати: Веднага щом рекламата ви бъде одобрена, тя започва да се показва в резултатите от търсенето.
 • Целева аудитория: Можете да насочите конкретни ключови думи, които са подходящи за вашия бизнес.
 • Контрол върху разходите за реклама: Можете да зададете дневен бюджет и да плащате само когато някой кликне върху рекламата ви.
 • Измерими резултати: Можете да проследявате броя на кликванията, реализациите и други показатели, за да оптимизирате кампанията си.

Недостатъци на PPC рекламата

 • Цена: Може да бъде скъпо да наддавате за популярни ключови думи.
 • Конкуренция: Наддаването за популярни ключови думи също може да означава много конкуренция, което прави предизвикателство рекламата ви да се изкачи на върха.
 • Умишлено кликване: Някои потребители умишлено кликват върху реклами, за да струват пари на рекламодателя, без намерението да закупят продукт или услуга.
 • Изисква постоянна оптимизация: PPC кампаниите трябва да бъдат непрекъснато оптимизирани, за да се гарантира, че остават ефективни.

Case Studies

Кока Кола

Coca-Cola е световна марка, която съществува от повече от 125 години. През 2018 г. те стартираха PPC кампания, за да повишат ангажираността. Те използваха Google AdWords за насочване по ключови думи, свързани с техните продукти и индустрия.

Кампанията беше огромен успех с честота на кликване (CTR) от 7,2%, доста над средната за индустрията. Средната цена на щракване (CPC) също беше по-ниска от очакваното, само $0,12. Кампанията генерира над 2 милиона импресии и доведе до значително увеличение на трафика на уебсайта.

PPC или реклама в социалните мрежи

Реклами в социалните мрежи

Рекламата в социалните мрежи включва показване на реклами на потребители в платформи на социални мрежи като Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn и др. Тези реклами могат да се показват в емисията на потребителя или отстрани на страницата.

Предимства на рекламата в социалните мрежи

 • Голяма аудитория: Платформите за социални мрежи имат милиарди потребители по целия свят, което улеснява достигането до голяма аудитория.
 • Силно насочени: Платформите ви позволяват да насочвате конкретни демографски данни въз основа на техните интереси, възраст, местоположение и т.н.
 • Ангажиращи: Рекламите в социалните мрежи могат да бъдат интерактивни, включително видеоклипове, изображения и друго ангажиращо съдържание.
 • Рентабилни: Рекламите в социалните мрежи обикновено са по-евтини от другите форми на реклама.

Недостатъци на рекламата в социалните медии

 • Умора от реклами: Потребителите на социални мрежи могат да бъдат изложени на стотици реклами всеки ден, което води до умора от реклами.
 • Ограничено разположение на рекламите: Платформите за социални мрежи имат ограничено пространство за реклами, което означава, че рекламата ви може да не се вижда винаги от целевата ви аудитория.
 • Специфична платформа: Всяка платформа за социални мрежи изисква уникален подход към рекламата. Няма да можете да изпозлвате една реклама за всяка платформа, а трябва да направите различни. 
 • Време докато се научите: Може да отнеме време, за да научите как да използвате ефективно рекламните платформи в социалните медии.

Case Studies

Nike

Nike е една от най-големите спортни марки в света, с огромно количество последователи в социалните мрежи. През 2019 г. те стартираха рекламна кампания в социалните мрежи, за да популяризират новата си линия маратонки. Те използваха Instagram и Facebook, за да се насочат към потребители, интересуващи се от бягане, фитнес и здраве.

Кампанията включваше висококачествени изображения и видеоклипове на новите обувки, както и генерирано от потребителите съдържание от спортисти и влиятелни хора. Рекламите бяха силно насочени и персонализирани, с различни версии за различни аудитории. Кампанията генерира над 5 милиона импресии и доведе до значително увеличение на продажбите на новите маратонки.

PPC или реклама в социалните мрежи

Разлики между PPC и рекламата в социалните мрежи

Когато става въпрос за реклама, както PPC, така и рекламата в социалните мрежи са инструменти, които могат да помогнат на бизнеса да достигне до целевата си аудитория. Има обаче някои критични разлики между двете платформи, които могат да повлияят коя е най-добрия избор за вашия бизнес. Нека разгледаме по-отблизо някои от тези разлики:

Опции за насочване

PPC рекламата позволява специфични опции за насочване, като местоположение, час от деня, ключови думи и демографски данни. Рекламата в социалните мрежи също предлага опции за насочване, но е по-фокусирана върху интереси, поведение и връзки. И двете платформи имат опции за насочване, но се различават в подходите си.

Рекламен формат

PPC рекламите обикновено са базирани върху текст, въпреки че могат да включват изображения и видеоклипове. Рекламите в социалните мрежи, от друга страна, предлагат разнообразие от формати, включително изображения, видеоклипове, карусели и истории. Рекламите в социалните мрежи обикновено са по-привлекателни за окото и са по-ангажиращи. Това може да ги направи по-ефективни при привличане на вниманието на потребителите.

Цена 

PPC рекламата обикновено е по-скъпа от рекламата в социалните медии, тъй като фирмите трябва да наддават за ключови думи, за да се показват рекламите им. Рекламата в социалните мрежи, от друга страна, се основава на система за наддаване, при която компаниите могат да определят бюджета си и да наддават за рекламно разположение. Рекламата в социалните медии обикновено е по-рентабилна, особено за по-малки брандове с ограничени бюджети.

Метрика

Както PPC, така и рекламирането в социалните мрежи предлагат различни показатели за проследяване на успеха на вашите реклами, включително импресии, кликвания и реализации. Наличните показатели за всяка платформа обаче се различават леко. Например PPC рекламата предоставя по-подробни данни за ефективността на ключовите думи, докато рекламата в социалните мрежи предлага повече информация за ангажираността и поведението на потребителите.

Достигане

PPC рекламата може да достигне до потребители, които активно търсят конкретни ключови думи, докато рекламата в социалните медии може да достигне до потребители, които може да не търсят активно вашия продукт или услуга, но може да се интересуват въз основа на тяхното поведение и интереси. И двете платформи предлагат широк обхват, но се различават в подходите си.

Примери

Примери за PPC платформи включват Google Ads и Bing Ads, докато рекламните платформи за социални мрежи включват Facebook Ads, Instagram Ads, LinkedIn Ads и Twitter Ads. Всеки предлага уникални характеристики и предимства и е изключително важно да изберете правилния за вашите бизнес цели и целева аудитория.

Кой метод за рекламиране е най-добър за различни бизнес цели и видове

В зависимост от вашите бизнес цели и тип, единият рекламен метод може да е по-ефективен от другия. Ето някои общи насоки:

Популярността на бранда

Рекламата в социалните мрежи често е най-добрият избор за кампании за разпознаване на марката, тъй като позволява на бизнеса да създава визуално привлекателни и ангажиращи реклами, които могат да достигнат до широка аудитория.

Генериране на потенциални клиенти

PPC рекламата може да бъде ефективна за кампании за генериране на потенциални клиенти, тъй като позволява на бизнеса да се насочва към потребители, които активно търсят техния продукт или услуга.

E-commerce

Рекламата в социалните медии често е ефективна за фирмите за E-commerce, тъй като им позволява да представят своите продукти и да привлекат трафик към уебсайта си.

B2B

PPC рекламата често е най-добрият избор за B2B бизнеса, тъй като им позволява да насочват конкретни ключови думи и да достигат до лицата, вземащи решения в определена индустрия.

Местни фирми

Рекламата в социалните медии често е ефективна за местния бизнес, тъй като им позволява да насочват потребители въз основа на местоположение и поведение.

PPC или реклама в социалните мрежи

Максимизиране на рекламните разходи за PPC и рекламите в социалните мрежи

 • Разпределение на бюджета: Един от съществените аспекти на максимизирането на вашите рекламни разходи е разпределението на бюджета. От решаващо значение е да определите бюджет както за PPC, така и за реклама в социалните медии и да го разпределите ефективно. Помислете за рекламните си цели, потенциалната възвръщаемост на инвестициите и целевата си аудитория, когато разпределяте бюджета си. Препоръчително е да тествате различни бюджетни суми и да оценявате ефективността на всяка кампания, за да определите най-доброто разпределение.
 • Оптимизация на рекламите: Оптимизирането на вашите реклами за по-добро представяне е от съществено значение за максимизиране на рекламните ви разходи. PPC и рекламните платформи в социалните медии предоставят инструменти за оптимизиране на вашите реклами. Уверете се, че използвате функциите на рекламната платформа, за да подобрите ефективността на рекламите си, като например тестване на различни рекламни формати, изображения и копие, за да определите кое работи най-добре.
 • Тестване на реклами: A/B тестването е мощен инструмент за увеличаване на разходите ви за реклама. Тестването на различни реклами една срещу друга ще ви помогне да определите най-ефективната реклама. Можете да тествате различни променливи като рекламно копие, изображения и подканваща фраза. Тестването помага за намаляване на разходите за реклама, като елиминира неефективните реклами и се фокусира върху високоефективните.
 • Наблюдение на кампанията: Редовното наблюдение на ефективността на вашата кампания е от решаващо значение, за да сте сигурни, че извличате максимума от рекламните си разходи. Следете честотата на кликване на рекламата си, процента на реализация и цената на клик, наред с други показатели. Мониторингът на кампаниите ще ви помогне да идентифицирате реклами или кампании с недостатъчна ефективност и да коригирате съответно.
 • Значение на проследяването и анализа: Проследяването и анализът са от съществено значение за максимизиране на вашите рекламни разходи за PPC и рекламиране в социалните медии. Използвайте инструменти за проследяване като Google Analytics, за да наблюдавате трафика и реализациите на уебсайта си. Използвайте анализ на данни, за да оцените ефективността на кампанията и да оптимизирате кампаниите за по-добри резултати.

Защо да използвате Dreamtech за вашата рекламна кампания

Dreamtech е агенция за дигитален маркетинг, която е специализирана в подпомагането на бизнеса да разшири своето онлайн присъствие чрез PPC и реклами в социалните мрежи. Нашият екип се състои от опитни търговци, които са работили с фирми от всякакъв размер и в различни индустрии.

Агенциите за дигитален маркетинг разполагат с експертизата и ресурсите, за да увеличат ефективно разходите ви за реклама. Работата с агенция за дигитален маркетинг ви позволява да използвате техните знания и опит за създаване на успешни рекламни кампании. Освен това получавате достъп до усъвършенствани инструменти и технологии, които не са достъпни за отделни фирми.

4 причини да използвате Dreamtech:

 • Експертиза: Dreamtech разполага с екип от опитни търговци, които знаят как да създават ефективни рекламни кампании, които водят до резултати.
 • Персонализирани стратегии: Ние създаваме персонализирани рекламни стратегии, които са в съответствие с вашите бизнес цели и целева аудитория.
 • Разширени инструменти: Използваме усъвършенствани инструменти и технологии, за да оптимизираме вашите рекламни кампании за по-добри резултати.
 • Фокусиран върху ROI: Нашата цел е да увеличим максимално разходите Ви за реклама, за да генерираме положителна ROI за Вашия бизнес.
защо да използвате Dreamtech

В заключение, изборът на правилната рекламна платформа, ефективното разпределение на бюджета ви, оптимизирането на рекламите ви, редовното тестване и наблюдение на кампаниите и проследяването и анализирането на ефективността на кампаниите са от съществено значение за максимизиране на рекламните ви разходи.

Ако искате да постигнете максимални резултати от разходите си за реклама, партньорството с агенция за дигитален маркетинг като Dreamtech може да ви помогне да постигнете целите си.
Резервирайте разговор с един от нашите специалисти днес, за да научите как можем да ви помогнем да развиете бизнеса си. Можете също да се абонирате за нашите канали в Instagram, LinkedIn, Pinterest и Facebook, за да сте в крак с най-новите стратегии.

Абонирай се към нашия бюлетин

Получавай ъпдейти от най-добрите

Виж Повече

Искаш ли да развиеш бизнеса си?

Свържи се с нас