Как да проверите PHP версията на вашия уебсайт

PHP версия

Съдържание

Сподели Поста

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Като собственик на уебсайт е важно да следите версията на PHP, на която работи уебсайтът ви. Познаването на вашата версия на PHP може да ви помогне да избегнете проблеми със съвместимостта и уязвимости в сигурността и да подобрите цялостната производителност на уебсайта си. В тази статия ще ви покажем три метода как да проверите версията на PHP и защо е важно да я поддържате актуална.

Какво е PHP и защо е важен?

PHP (Hypertext Preprocessor) е скриптов език от страна на сървъра с отворен код, използван за уеб разработка. Използва се за създаване на динамични и интерактивни уебсайтове, като платформи за електронна търговия, уебсайтове за социални медии и системи за управление на съдържанието. PHP позволява на разработчиците да пишат код, който може да генерира HTML, да манипулира бази данни и да взаимодейства с други уебсайтове.

Поддържането на вашата PHP версия актуална е от решаващо значение за сигурността и стабилността на вашия уебсайт. По-новите версии на PHP предлагат по-добри функции за сигурност, корекции на грешки и подобрения в производителността. В допълнение, по-новите версии на PHP може да не поддържат по-стари скриптове, поради което е важно да сте актуални.

PHP версия

Как да разберете коя PHP версия използва уебсайтът ви

Има три метода за проверка на версията на PHP: използване на функцията phpinfo(), проверка на конфигурацията на сървъра и използване на инструменти на трети страни.

Метод 1: Използване на функцията phpinfo().

Функцията phpinfo() показва цялата информация за вашата PHP конфигурация, включително номера на версията. Ето как да го използвате:

Стъпка 1: Създайте нов PHP файл и го наименувайте phpinfo.php.

Стъпка 2: Добавете следния код към файла:

php

<?php

phpinfo();

?>

Стъпка 3: Запазете файла и го качете в главната директория на уебсайта си.

Стъпка 4: Отворете уеб браузър и отворете http://www.yourwebsite.com/phpinfo.php

Стъпка 5: Потърсете секцията „PHP версия“, за да намерите вашата PHP версия.

Метод 2: Проверка на конфигурацията на сървъра

Можете също така да намерите вашата версия на PHP чрез достъп до конфигурационните файлове на вашия сървър. Ето как:

Стъпка 1: Свържете се с вашия сървър чрез FTP или cPanel.

Стъпка 2: Намерете PHP конфигурационния файл. Местоположението и името на файла може да варира в зависимост от вашия хостинг доставчик, но обикновено се казва php.ini или php5.ini.

Стъпка 3: Отворете конфигурационния файл с помощта на текстов редактор.

Стъпка 4: Потърсете следния ред код:

java

PHP Version = x.x.x

Стъпка 5: „x.x.x“ представлява вашата версия.

Метод 3: Използване на инструменти на трети страни

Има и няколко налични инструмента на трети страни, които могат да ви помогнат да проверите вашата PHP версия. Тези инструменти сканират вашия уебсайт и докладват версията на PHP заедно с друга полезна информация. Ето как да използвате инструмент на трета страна:

Стъпка 1: Изберете инструмент на трета страна. Някои популярни инструменти включват WhatIsMyPhpVersion.com, който сканира вашия уебсайт и докладва с вашата PHP версия.

Стъпка 2: Въведете URL адреса на уебсайта си в инструмента.

Стъпка 3: Инструментът ще сканира вашия уебсайт и ще докладва с вашата PHP версия.

Примери за популярни инструменти на трети страни включват:

 • WhatIsMyPhpVersion.com
 • CheckPHPVersion.com
 • PHPVersion.com
Как да разберете коя PHP версия използва уебсайтът ви

Какво да направите, ако вашата PHP версия е остаряла

След като вече знаете как да проверите PHP версията на уебсайта си, е важно да разберете какво да правите, ако разберете, че вашата е остаряла. Използването на остаряла версия на PHP може да изложи вашия уебсайт на риск от уязвимости в сигурността, проблеми със съвместимостта и намалена производителност. Надграждането до по-нова версия на PHP може да ви помогне да избегнете тези рискове и да се насладите на предимствата на най-новите функции и подобрения.

Предимства от надграждане до по-нова версия на PHP:

 1. Подобрена производителност: Всяка нова версия на PHP идва с подобрения в производителността, които могат да подобрят скоростта и отзивчивостта на вашия уебсайт.
 2. Сигурност: Актуализирането до най-новата версия на PHP гарантира, че уебсайтът ви е защитен срещу известни уязвимости и заплахи за сигурността.
 3. Съвместимост: По-новите версии на PHP често се изискват от най-новите версии на CMS платформи и други инструменти за уеб разработка.
 4. Достъп до нови функции: Надграждането до по-нова версия на PHP може да ви даде достъп до нови функции и функционалност, които могат да ви помогнат да подобрите производителността на уебсайта си и потребителското изживяване.

Ръководство стъпка по стъпка как да надстроите версията на PHP:

 1. Определете текущата PHP версия на вашия уебсайт, като използвате един от методите, обсъдени в предишния раздел.
 2. Проучете най-новата версия на PHP, която е съвместима с вашите инструменти за уеб разработка и CMS платформа.
 3. Създайте резервно копие на файловете и базата данни на уебсайта си, в случай че нещо се обърка по време на процеса на надграждане.
 4. Свържете се с вашия уеб хостинг доставчик или администратор на сървъра, за да поискате надграждане до най-новата версия на PHP.
 5. Тествайте внимателно уебсайта си, за да сте сигурни, че всичко работи правилно след надстройката.

Значение на тестването на уебсайта след надграждане:

Важно е да тествате уебсайта си след надграждане до най-новата версия на PHP, за да сте сигурни, че всичко работи правилно. Някои проблеми със съвместимостта могат да възникнат по време на процеса на надграждане и тестването може да ви помогне да идентифицирате и коригирате тези проблеми, преди да повлияят на ефективността на вашия уебсайт и потребителското изживяване. Тестването също може да ви помогне да се уверите, че уебсайтът ви все още функционира според очакванията и че всички функции и функции работят правилно.

PHP версия

Защо да използвате Dreamtech за вашата PHP версия

Dreamtech е агенция за дигитален маркетинг, специализирана в уеб разработка и услуги за дигитален маркетинг. Разполагаме с екип от опитни PHP разработчици, които могат да ви помогнат да надстроите вашата PHP версия и да гарантират, че уебсайтът ви работи по най-добрия начин. Ето четири причини да изберете Dreamtech:

 • Експертни умения: Нашият екип от PHP разработчици има богат опит в уеб разработката и надстройките на PHP версиите.
 • Персонализирани решения: Ние предлагаме персонализирани решения, съобразени със специфичните нужди и изисквания на вашия уебсайт.
 • Бързо изпълнение: Ние работим бързо и ефективно, за да сведем до минимум времето за престой и да гарантираме, че вашият уебсайт ще работи възможно най-скоро.
 • Текуща поддръжка: Ние предоставяме текуща поддръжка и поддръжка, за да гарантираме, че вашият уебсайт е винаги актуален и работи по най-добрия начин.
защо да използвате Dreamtech

В заключение, проверката на вашата PHP версия е решаващ аспект от поддръжката и сигурността на уебсайта. Надграждането до най-новата версия на PHP може да ви помогне да подобрите производителността, сигурността и съвместимостта на уебсайта си с инструменти за уеб разработка и CMS платформи. Dreamtech е надежден партньор за надстройки на PHP версии и услуги за уеб разработка, предлагащ експертиза, персонализирани решения, бързо изпълнение и постоянна поддръжка.
За да научите повече за нашите услуги за надграждан, запазете разговор с един от нашите специалисти днес. Можете също да се абонирате за нашите канали в Instagram, LinkedIn, Pinterest и Facebook, за да сте в крак с най-новите стратегии.

Абонирай се към нашия бюлетин

Получавай ъпдейти от най-добрите

Виж Повече

Искаш ли да развиеш бизнеса си?

Свържи се с нас